ТИждень рідної мови

2017-02-24

/Files/images/DSCN6156.JPG

ЙогУрт, оптОвий, піцЕрія, жалюзІ… Дивно звучить, погодьтесь? А ще більший подив виникає, коли дізнаєшся, що все життя несвідомо спотворюєш рідну-солов’їну.

Саме усунення мовленнєвих негараздів стало метою проведення у Кир’яківській школі Тижня української мови.

Учителі-мовники вигадували тренінги, конкурси, ігри – усе, аби перевірити учнівські знання і заодно прищепити ще кілька паростків любові до рідного слова. Шередько О.О. провела інтелектуальні ігри для учнів 5 і 6 класів. Я як журі цих заходів, хочу відмітити, що діти «лузали» філологічні задачки з таким шаленим азартом в очах, ніби боролися за скарб. От кому й треба було активно порпатися у коморі накопичених знань, так це 9-класникам – вони ж бо намагалися заробити свій «перший мільйон». Волошина А., продемонструвавши недаремність 9 років навчання, здобула головний приз (12 балів від Шучаліної Ю.М., звісно, не мільйон, але не менш приємні). Учні 7 і 8 класів не зуміли перебороти одне одного у силі своїх знань, тому у лінгвогрі «Яка ж багата рідна мова», яку провела Шучаліна Ю.М., перемогла дружба.

А що рідна мова всотується з молоком матері і вигойдується ще в колисці, то 3-класники з 4-класниками не могли стояти осторонь шкільних заходів. Хоч і не мали величезного багажу за плечима, а таки взяли участь у мовному турнірі«Мова наша солов’їна – чиста, мов перлина» (педагог-організатор Бондаренко І.М.).

У перервах між уроками і змаганнями учні ілюстрували улюблені твори українських поетів, письменників. А колектив 6 класу ще й на екрані «засвітився»: за ініціативою Шередько О.О. діти реалізували відеопроект «Українська рідна мова».

Шкільний бібліотекар Єніна Н.С. презентувала учням літературну виставку «Творчість наших земляків – оберіг рідного краю». Сільський бібліотекар Гарагуля А.В. підготувала виставку однієї книги «Мова - не калька».

Мені спала на думку ідея перевірити чистоту повсякденного мовлення шкільної громади. Так виник мовний лікнеп, чи то пак практикум «Говори українською правильно». Протягом дня і учні, і вчителі мали змогу перевірити себе у правильному наголошенні слів, перекладі з російської сталих висловів і виправлені поширених граматичних помилок. Приємно, що боротьба з калькою поширилася за межі шкільних стін: до практикуму приєдналися сільський голова, директор будинку культури, сільський бібліотекар, батьки.

Усі учасники тижня ще раз упевнилися в достовірності народної мудрості: «Вік живи – вік учись». Хоча українська мова – складна наука, обов’язок кожного українця вивчати її і берегти для майбутніх поколінь.

Шередько Анна,

учениця 11 класу

Кiлькiсть переглядiв: 211