Козацьке свято

2017-05-05

/Files/images/DSC_0471.JPG

«Гей, долиною, гей широкою, козаки йдуть!»

Не зовсім долиною, а горіховим парком, і хай не досить широким, а козаки справді йшли 5 травня. Вже вдруге за цей навчальний рік зібралися на велику козацьку раду шкільного КОШа козаки і козачата Кир’яківської ЗОШ І-ІІІ ст. Привід був святковий – посвячення в козачата учнів 1 класу (класовод Юркевич Р.М.).

Звучать девізи курінців і куренів, лине пісня КОШа. Кошовий Волошина Аріана викликає на велику раду першокласників. В їх очах – цікавість і острах. Але тримаються вони мужньо. З їхніх вуст звучать правила козаків, вірші про рідний край та козацтво, голосно злітає увись пісня «Ми – маленькі козачата». Чітко і впевнено линуть слова клятви. І ось вона… тривожна мить. Писар Шередько Анна зачитує рішення: «…йменувати козачатами учнів 1 класу. Віднині вони є членами курінця «Дружба». Підтвердити посвяту ритуалом постриження».

Лягає волосся «новоспечених» козачат у конверти, щоб через 11 років, на випускному вечорі, отримати конверти і пригадати цю тривожну і святкову мить дитинства.

Привітав козачат директор школи Торопенко Л.М., побажавши їм бути гідними членами Кир’яківського КОШа. З привітаннями і морозивом новоспеченому курінцю завітала на свято почесна козачка КОШа сільський голова Капля Т.М. А батьки подарували діткам великі бублики з жита, пшениці, кир’яківської пашниці.

І все було б як завжди, якби не… Якби не гості, які завітали цього дня до школи на свято – Миколаївський благодійний фонд «Індиго» та громадська організація «Спортивна федерація «Іфіт». Козацьку родину вітали голова правління благодійного фонду «Індиго», заступник голови комісії «Екологія і спорт» Національного Олімпійського Комітету України в Миколаївській області Криницька Ольга, Майстер спорту міжнародного класу, чемпіон світу серед військовослужбовців, призер кубку світу з боксу, президент спортивної федерації «Іфіт» Волков Віталій. Серед гостей була майстер спорту, чемпіон України Євген Дейега, майстер спорту з легкої атлетики міжнародного класу, учасниця Олімпійських ігор та Чемпіонатів світу Оксана Єрошкіна, призер чемпіонату Європи з бігу Юрій Грищак. Суддею змагань був Президент Федерації легкої атлетики Миколаївської області Анатолій Бугайов. Саме спортсмени і запросили 3 команди школярів до «Козацького герцю». Цікаво, жваво, напружено і весело змагалися команди. За рішенням судді переможцями стала команда «Силачі». Всі учасники змагань були нагороджені медалями, грамотами та настільними іграми. Готуючись до приїзду гостей, кожен клас готував стіннівку «Український спорт», яку і представив під час козацького герцю. Переможцями стали наймолодші, іменинники свята – учні 1 класу, 2 місце – 8 клас, 3 місце – 4 клас. Учасники, призери і переможці отримали грамоти і настільні ігри. Фото на згадку, автографи, слова вдячності.

На цей час сонечко уже підбилося високо, всі втомилися та зголодніли. Тож з великим задоволенням учні, вчителі, батьки і гості ласували козацьким кулешем (за що дякуємо учням 8 класу, Деркач О.М., Рисухіній С.І., Безкоровайному М.П. ).

На згадку про такий чудовий день залишаться приємні спогади, подяки, світлини та сюжет про наше свято в рубриці «ТСН» на телеканалі Миколаїв.

Шередько Оксана,

заступник директора з виховної роботи

Кiлькiсть переглядiв: 192